KKMNOW

Era baharu bagi ketelusan kerajaan

KKMNOW adalah kolaborasi antara Kementerian Kesihatan Malaysia dan Jabatan Perangkaan Malaysia untuk menginstitusikan ketelusan dan membawa data ke hujung jari segala rakyat Malaysia.

Perjalanan kita ke KKMNOW

GitHub CITF

Khairy Jamaluddin melancarkan repositori data terbuka berkaitan program vaksinasi COVID-19, maka mencetuskan pelbagai produk data yang dihasilkan oleh komuniti umum.

30 Jun 2021

GitHub KKM

Tan Sri Dato’ Seri Dr Noor Hisham bin Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan, melancarkan repository data terbuka merangkumi indikator penting berkaitan COVID-19.

26 Jul 2021

Pelancaran COVIDNOW πŸŽ‰

Khairy Jamaluddin, selaku Menteri Kesihatan yang baru, melancarkan dashboard data terbuka untuk memberi maklumat dan analisa terkini tentang pandemik COVID-19 di Malaysia.

9 Sep 2021

Peralihan ke Fasa Endemik

Dengan gelombang Omicron semakin surut dan sempadan darat antara Malaysia dan Singapura dibuka semula, KKM mula merancang perkembangan inisiatif data terbuka selain daripada data COVID-19.

1 Apr 2022

Pelancaran KKMNOW πŸŽ‰

Sampailah kita di sini. Portal ini akan sentiasa diperbaharui dengan dashboard baru, sejajar dengan peningkatan digitalisasi sistem kesihatan dan mutu analitik KKM.

5 Okt 2022

Kementerian Kesihatan Malaysia

Jabatan Perangkaan Malaysia

Β© 2023 Kerajaan Malaysia